Bij een scheiding is de kans op ernstige conflicten tussen ouders groot, maar ook als ouders samenblijven kunnen er zware conflicten zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen evenzeer lijden onder de conflicten tussen hun ouders in een intact gezin als onder de conflicten tussen hun ouders in de context van een scheiding.
Kinderen kunnen bij conflicten tussen hun ouders allerlei problemen krijgen, zo blijkt uit onderzoek: ze kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, een negatief zelfbeeld, problemen met sociaal contact, problemen op school of ze kunnen last hebben van negatieve gevoelens zoals angst.
Niet elke vorm van ouderconflict leidt tot problemen: een conflict tussen de ouders dat constructief wordt opgelost, kan voor de kinderen zelfs een voorbeeld zijn en bijdragen tot de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Als kinderen geklemd geraken in een slepend conflict tussen hun ouders, dan kunnen ze problemen krijgen op lange termijn. Als ouders erin slagen hun conflicten op te lossen en samen te werken, ook na scheiding, dan kunnen kinderen positief evolueren.
Een ouderschapstherapeut/counselor helpt ouders zoeken naar omgangvormen die het kind niet klem zet in hun ruzies en het geen vernietigend beeld geeft van ouderschap en partnerschap.
Een ouderschapstherapeut/counselor helpt ouders om hun kind beter te begrijpen. Hij doet ouders stilstaan bij de beleving van het kind en de gevolgen die de scheiding voor het kind heeft. Hij maakt de inzet van het kind zichtbaar. Wat kan u doen om uw kind niet klem te zetten in uw conflict? Hoe kan u vermijden dat uw kind zich om uw conflict op te lossen, overbelast voelt? Hoe kan u er voor zorgen dat uw kind zich niet onder druk gezet voelt om partij te kiezen voor moeder of vader? Hoe kan u vermijden dat uw kind zich schuldig voelt, omdat het vreest dat het de oorzaak is van uw slepend conflict? Welke regelingen kan u treffen die tegemoet komen aan de wens van de meeste kinderen om niet vast te zitten in ruzies tussen ouders?
U wil beiden komen. De therapeut/counselor plant een gesprek met u beiden en bekijkt of u beiden er voor kiezen om met deze manier van werken verder te gaan.
Mijn (ex)partner wil niet komen. Als we de context veranderen kan de (ex)partner misschien wel komen?
Het proberen waard is het volgende: U bent in conflict. Het is dan moeilijk om elkaar voorstellen te doen. Probeer uw partner niet te overtuigen. Laat de therapeut/counselor uw partner uitnodigen.