Hoe wordt een bemiddeling afgerond?
Op uw verzoek kan de bemiddelaar de gemaakte afspraken in een schriftelijke overeenkomst uitwerken. Dit zal bij de start van de bemiddeling in overleg worden afgesproken. De bemiddelaar waakt erover dat de gemaakte overeenkomst aan alle voorwaarden voldoet om door de rechtbank ook aanvaard te worden. De bemiddelaar dient de overeenkomst niet zelf in bij de rechtbank. De bemiddelaar maakt op uw vraag de brief aan de rechter op (het verzoekschrift) zodanig dat u de overeenkomst kan indienen bij de rechtbank. De bemiddelaar geeft u alle informatie over de volgende stappen die moeten gezet worden om de gerechtelijke procedure te starten en te doorlopen. Afronden bij EOT.
Met een regeling van ouderschap en goederen kan de echtscheiding worden aangevraagd bij de rechtbank van eerste aanleg van uw keuze. Voor de goederenovereenkomst en de ouderschapsovereenkomst heeft u geen notaris of advocaat nodig. Mocht u afspreken dat één van u beiden het huis inkoopt dan moet u een toebedelingsakte laten opmaken door een notaris. De echtscheidingsprocedure bij de familierechtbank.
De EOTprocedure is eenvoudig. Ze duurt drie à 4 maanden en begint met het afgeven van een aanvraagdossier bij de griffier van de rechtbank van eerste aanleg. Het dossier bevat een brief aan de rechter (het verzoekschrift) met de vraag om te scheiden, de overeenkomsten over goederen, huis en ouderschap, en uittreksels burgerlijke stand en bevolking. U betaalt bij de indiening ook de gerechtskosten (€ 100 euro). U moet niet meer persoonlijk verschijnen. Eén à twee maanden na de afgifte van het dossier op de griffie wordt het huwelijk ontbonden. Eén à twee maanden later schrijft de gemeenteambtenaar de echtscheiding over in de registers van de burgerlijke stand.