© Manivel - mei 2007.
Wanneer een ouderschapstherapeut raadplegen?
Veel factoren spelen een rol in de aanpassing van een kind na de scheiding van zijn ouders: leeftijd, geslacht en temperament van het kind, verwerking van de scheiding door de partners, verblijfsregeling, financiële situatie van beide ouders, steun van familie, kennissen en leeftijdgenoten, de verhouding tussen het kind en elke ouder, de verhouding tussen de ouders. Veel kinderen verwerken de scheiding van hun ouders zonder bijzondere problemen. Uiteraard voelen ze allemaal veel verdriet en kwaadheid tijdens de scheidingscrisis. Alle kinderen lijden onder de conflicten van hun ouders. Een scheiding brengt altijd veel verdriet, bij iedereen, ook bij de kinderen. Verdriet hoort bij het leven. De meeste kinderen ontwikkelen zich goed na de scheiding van hun ouders, zonder slepende problemen. Sommige kinderen blijven na de scheiding moeilijkheden ondervinden.
Welke kinderen hebben langdurige problemen? Er bestaat veel onderzoek naar de effecten van scheiding op kinderen. Onderzoekers komen tot de vaststelling dat een kind niet zozeer lijdt onder de scheiding zelf, maar wel onder de manier waarop zijn ouders met elkaar omgaan, of zij nu samen of apart wonen of aan het scheiden zijn. Uit onderzoek blijkt dat een kind kan lijden onder de manier waarop zijn ouders scheiden. Het kind lijdt als het klem zit in het conflict tussen zijn ouders. Een intens conflict tussen de ouders veroorzaakt op zich geen gedragsproblemen bij het kind. Het kind kan langdurige problemen krijgen, als het zich betrokken voelt in een slepend conflict tussen zijn ouders.
Problemen na de scheiding blijken samen te hangen met vier omstandigheden:
Signaleert jullie kind dat het onder jullie scheiding lijdt of vrezen jullie dat het negatieve gevolgen van de scheiding zal ondervinden, dan kunnen jullie een ouderschapstherapeut raadplegen. Kunnen jullie als ouders moeilijk samenwerken, dan helpt een ouderschapstherapeut jullie zoeken naar manieren om de ouderrelatie constructiever te laten verlopen. Ouderschapstherapie vereist niet dat beide ouders kiezen voor de tussenkomst van een therapeut. Wanneer een ouder er niet in slaagt de andere ouder te motiveren, dan kan de therapeut met één ouder zoeken naar een manier om het conflict op te lossen. Jullie kunnen enkele gesprekken met een ouderschapstherapeut vragen om jullie te helpen het kind zo goed mogelijk te steunen. Merk je dat jullie kind onder de scheiding blijft lijden, dan kun je verder hulp zoeken. Een therapeut kan dan met het kind zelf werken.
Wat is ouderschapstherapie, ouderschapsbemiddeling, een ontmoetingsruimte? Waar zitten de verschillen?
Een ouderschapstherapeut helpt jullie praten als ouders. Een ouderschapsbemiddelaar helpt jullie onderhandelen als ouders. Een ouderschapstherapeut helpt jullie praten over omgangsvormen die jullie kind steunen. Een ouderschapsbemiddelaar helpt jullie onderhandelen met het oog op een schriftelijke overeenkomst voor de gezagsregeling en/of verblijfsregeling en/of kostenregeling voor jullie kind.Vaak lopen de emoties tijdens de scheiding zo hoog op dat zelf onderhandelen en zelf een ouderschapsovereenkomst opstellen - zelfs met de hulp van een ouderschapsbemiddelaar - een onmogelijke opdracht is. Een rechter neemt dan een beslissing. Soms lukt het om zelf efficiënt over ouderschap te onderhandelen; na de scheiding, als het partnerverdriet en de partnerkwaadheid wat afgezwakt zijn.
Zegt een kind dat het niet meer bij een ouder wil verblijven of zegt een ouder dat dit niet veilig is, dan kan de andere ouder in een ontmoetingsruimte tonen dat dat beeld niet klopt en/of dat hij/zij veranderd is. Ouders kunnen afspreken dat kind en ouder elkaar in een ontmoetingsruimte gedurende een bepaalde periode beter leren kennen. In een ontmoetingsruimte krijgt het kind de kans om te onderzoeken of het beeld dat het van zijn ouder heeft, overeenkomt met wat deze ouder doet. Een kind dat zegt dat het een ouder niet meer wil zien, kan hem/haar met de hulp van een contactbegeleider op een andere, nieuwe manier leren kennen. Een ontmoetingsruimte geeft een kind de kans om een ouder beter te leren kennen en voor zichzelf een positief beeld van ouderschap te vormen.
Een oudercursus geeft ouders in groep informatie over de beleving en de behoeften van kinderen van scheidende of gescheiden ouders. Ouders leren concrete vaardigheden om hun kind uit hun conflict te houden. Zij krijgen concrete tips om na de scheiding efficiënt te onderhandelen.Over de oudercursus kan u informatie krijgen via www.vcok.be.
Wat doet een ouderschapstherapeut?
Een ouderschapstherapeut helpt ouders zoeken naar een omgang die het kind niet klem zet in ruzies en het geen vernietigend beeld geeft van ouderschap en partnerschap. Een ouderschapstherapeut helpt ouders om hun kind beter te begrijpen. Hij doet ouders stilstaan bij de beleving van het kind en de gevolgen die de scheiding voor het kind heeft. Hij maakt de inzet van het kind zichtbaar. Wat kunnen jullie doen om jullie kind niet klem te zetten in jullie conflict? Hoe kunnen jullie vermijden dat jullie kind zich om jullie conflict op te lossen, overbelast voelt? Hoe kunnen jullie vermijden dat jullie kind zich niet onder druk voelt om partij te kiezen voor moeder of vader? Hoe kunnen jullie vermijden dat jullie kind zich schuldig voelt, omdat het vreest dat het de oorzaak is van jullie slepend conflict? Welke regelingen kunnen jullie treffen die tegemoet komen aan de wens van de meeste kinderen om niet vast te zitten in ruzies tussen ouders?
Het kind raakt niet klem in een slepend conflict tussen zijn ouders
De ouders ontkoppelen hun partnerrol van hun ouderrol. Eventueel blijven zij tijdens de scheiding bitter en in de strijd als ex-partners. Een ouderschapstherapeut helpt ouders voor, tijdens en na de scheiding samenwerken in het belang van hun kind.
Het kind voelt zich begrepen
De ouders zorgen ervoor dat hun kind gehoord wordt. Kinderen lijden wanneer ze niet kunnen spreken. Zelfs wanneer een scheiding menselijk verloopt, kan het kind het moeilijk krijgen. Als iedereen "wijs" moet zijn, kan het kind zijn gevoelens niet uiten. Ouders geven hun kind het recht op kwaadheid, teleurstelling en verdriet, geuit in tranen of woede. Het kind kan bijvoorbeeld boos zijn op de ouder "die er niet in slaagde de vertrekkende ouder tegen te houden". Dit kan teleurstellend zijn, vooral als je als ouder je best gedaan hebt. Kinderen proberen hun ouders op allerlei manieren te helpen. Deze inspanningen doen het kind groeien, op voorwaarde dat het er erkenning voor krijgt. Wie kan stilstaan bij de bezorgdheden, wensen, bekommernissen van jullie kind? Meestal zijn ouders middenin de scheiding minder bereikbaar voor het kind. Is er een familielid, vriend of andere vertrouwensfiguur bij wie het kind terecht kan met zijn emoties en vragen?
Het kind heeft een positief beeld van partnerschap
De ouders bewaken het beeld dat het kind vormt van partner zijn. Hoe lossen partners hun meningsverschillen op? De scheiding uitstellen totdat het kind het huis uit is, is niet per se een goede zaak. Als de ouders dan toch scheiden, ontmaskert het kind het vroegere samenleven als bedrog. Het kind verliest het vertrouwen in relaties en in de mogelijkheden van overleg. Kinderen die uit een gezin komen waarin de partnerconflicten openlijk werden besproken, zien de scheiding als een verwachte gebeurtenis. Kinderen die er weinig of geen idee van hebben hoe de partnerrelatie van hun ouders verloopt, zien de scheiding als een onverwachte en oncontroleerbare gebeurtenis. Een relatietherapeut helpt jullie om partnerconflicten constructief op te lossen.
Het kind heeft een positief beeld van ouderschap
De ouders bewaken het beeld dat hun kind zich vormt over moeder zijn, over vader zijn. Hoe zal het kind later zelf moeder worden, als het zegt dat het moeder niet meer wil zien? Wat weigert het kind eigenlijk? Hoe zal het kind later zelf vader worden, als het denkt dat zijn vader niet meer voor hem wil zorgen?
Een ouderschapstherapeut bespreekt met jullie volgende overwegingen
Dit is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. De praktijk leert dat de meeste ouders er niet in slagen om altijd verstandig te reageren en hun eigen emoties opzij te zetten. Vooral pubers, die zo al niet gemakkelijk zijn, kunnen het hun scheidende ouders knap lastig maken. Die moeilijke fase gaat over. Uiteindelijk beseffen kinderen heus wel dat hun ouders van hen houden. Jullie kunnen nu eenmaal niet perfect zijn, en er bestaat ook zoiets als een "goed genoeg"-ouder.
Kinderen rekenen op ouders die er blijven naar streven om hen gelukkig te maken. In een fel conflict tussen de ouders, kan een ouder zich inzetten door te beslissen het kind een tijd niet te ontmoeten. Dit is soms de enige manier om het kind niet klem te zetten. In deze periode blijft de ouder betrokkenheid tonen door bijvoorbeeld regelmatig kaartjes te sturen, zonder daarom ook een antwoord te verwachten. Wanneer de emoties tussen de ouders gezakt zijn, kan deze ouder het initiatief nemen om het kind opnieuw te ontmoeten.
© Manivel - mei 2007. Uit: EOT in eigen handen, Globe, 2003 Mia Renders